Inbraak en diefstal
Bescherm je bedrijfspand met inbraakwerend glas, SKG-slotwerk en een goed onderhouden inbraakalarm. Volg onze tips voor optimale veiligheid.
Inbraak en diefstal
Hieronder lees je welke maatregelen je kunt nemen om inbraak en diefstal te voorkomen.
Onze beveiligingstheorie
Een inbraakbeveiligingsplan bij een onderneming vereist een specialistische aanpak. Door soms zeer inventieve en vaak grove inbraakmethoden is een bredere aanpak noodzakelijk om criminelen buiten te houden. Voor een doeltreffend inbraakbeveiligingsplan bestaan vier typen maatregelen die in juiste samenhang met elkaar moeten worden ingezet. In de huidige VRKI regeling (uitvoering door het CCV), is regelgeving beschreven op organisatorisch, bouwkundig en elektronisch vlak, aangevuld met de wijze van opvolging.
Een juiste samenhang van deze maatregelen is bepaald door de aard, omvang en attractiviteit van de aanwezige goederen. Hierbij spelen ook de plaatsing en de bereikbaarheid van de goederen binnen gebouwen een rol. De praktijk wijst uit dat vaak één of meerdere schakels binnen een preventieplan ontbreken. Dit betekent een grote investering met weinig of geen effect. Door inventief te zijn en door aan alle vier de schakels voldoende aandacht te besteden, ontstaat de onderstaande en enige juiste beveiligingsfilosofie.
Door organisatorische maatregelen is de inbraakattractiviteit van het risico verkleind. Door een elektronische (sabotagevrije) beveiliging vindt snelle detectie plaats. Door inpandige bouwkundige maatregelen is de braaktijd gemaximaliseerd, zodat de opvolging binnen gepland tijdsbestek plaats heeft. Zogenaamde compartimentering (inpandige afsluitbare ruimten of oplossingen m.b.v. stalen rolluiken) en meeneem beperkende maatregelen zijn sleutelbegrippen.
Om inbraak te voorkomen, moet je ook organisatorische maatregelen nemen. Daarom geven we je enkele tips.
Beveiligingsregels opstellen
- Stel huisregels op. Hierin staat bijvoorbeeld wie in welke ruimte mag komen.
- Zorg voor een gebruikersinstructie en pincodes voor gebruikers van het inbraakalarm.
- Loop na sluitingstijd een vaste ronde door het gebouw. Controleer of alle ramen en deuren gesloten zijn en of het inbraakalarm aan staat.
- Maak duidelijke afspraken over wie het pand afsluit (en wie de vervanger is).
- Registreer wie een sleutel heeft en stel een meldingsplicht in bij het verlies van een sleutel.
- Stel al jouw medewerkers op de hoogte van de beveiligingsregels.
Beveiligingsverlichting
Inbrekers willen niet graag gezien worden. Daarom is het verstandig om beveiligingsverlichting langs de buitenkant van jouw bedrijfsgebouw te plaatsen. Plaats deze vooral bij deuren, ramen en opklimmogelijkheden. Je kunt ook ‘schrikverlichting’ gebruiken. De verlichting gaat aan door een detector of het inbraakalarm.
Hang- en sluitwerk: SKG-keurmerk
Om de kans op inbraak te verkleinen, is het belangrijk dat jouw bedrijfsgebouw goede sloten heeft. Vooral op ramen en deuren op de begane grond. De beste sloten zijn sloten die voldoen aan het SKG-keurmerk met minimaal 2 sterren (SKG**). Onderzoek toont aan dat zelfs inbrekers met uitgebreid gereedschap zeker 10 minuten bezig zijn met SKG**-sloten. SKG staat voor Stichting Kwaliteit Gevelbouw. Dit is een onafhankelijke organisatie die beveiligingsproducten test en ze aan de hand daarvan in categorieën indeelt met betrekking tot de inbraakwering.
Inbraakalarm: doormelding naar de alarmcentrale
Een goed inbraakalarm is belangrijk, maar de opvolging ervan is net zo belangrijk. Hiervoor moet jouw inbraakalarm zijn aangesloten op een particuliere alarmcentrale (PAC). Deze centrale waarschuwt de sleutelhouder of het beveiligingsbedrijf. Zij bezoeken het gebouw om te controleren waarom het alarm is afgegaan. Bij het afsluiten van een brandverzekering stellen de meeste verzekeraars een inbraakalarm met een doormelding naar een PAC verplicht.
Voor meer informatie over doormelding klik hier!
Inbraakalarm: installatie en onderhoud
Als je een inbraakalarm hebt, wil je natuurlijk dat deze goed blijft werken. Zorg er daarom voor dat jouw installatie geïnstalleerd en onderhouden is door een VEB- of BORG-erkend installatiebedrijf. VEB staat voor Vereniging Europese Beveiligingsbedrijven. Zo weet je zeker dat jouw installatie aan alle eisen voldoet. Bovendien heb je de zekerheid dat de installateur deskundig is.
Inbraakwerend glas en metalen rolluiken/hekken
Door gebruik te maken van inbraakwerend glas of metalen rolluiken/rolhekken zorg je ervoor dat inbrekers moeilijker jouw bedrijfspand kunnen betreden. Plaats rolluiken bij voorkeur inpandig in jouw bedrijfspand en niet aan de buitenzijde van het bedrijfspand. Zo moeten inbrekers eerst door het glas heen komen. De glasbreukmelders van het inbraakalarm signaleren een inbraak voordat de inbrekers jouw bedrijfsruimte kunnen betreden. Een bijkomend voordeel daarvan is dat je een kwalitatief lichter rolluik kunt laten plaatsen, wat scheelt in de kosten.
Inbraakwerende kluis
Een inbraakwerende kluis zorgt ervoor dat jouw waardevolle zaken het beste zijn beschermd tegen diefstal. Zorg ervoor dat de kwaliteit van de kast in overeenstemming is met de waarde van de goederen die zich daarin bevinden (zogenaamde ‘waardeberging’). De kluis dient geplaatst te worden volgens de normen van de leverancier. Let op een juiste verankering, zeker als de kluis minder weegt dan 1.000 kilo. Plaats de kluis bij voorkeur in een ruimte waar ook een inbraakalarm actief is.
Klik hier voor meer informatie over kluizen.
Mistgenerator
Een mistgenerator geeft een prima bescherming van jouw waardevolle zaken bij een inbraak. Een mistgenerator spuit de ruimte vol met witte mist zodra het alarm afgaat. De mist is onschadelijk voor jouw spullen, maar zorgt er wel voor dat indringers helemaal niets meer kunnen zien. Zo voorkom je dat ze jouw spullen meenemen.
Sigaretten
Retailers met sigarettenverkoop zijn vaak getroffen door snelkraak. Schades tot wel €10.000,- zijn niet ongewoon. Een voor ondernemers pijnlijk gebeuren met veel rompslomp tot gevolg.
Hoe een snelkraak te voorkomen? Klik hier.
Sleutelbeheer
Goede sloten zijn niet veel waard als iedereen aan de sleutels kan komen. Daarom is goed sleutelbeheer noodzakelijk. Zorg ervoor dat alleen personen voor wie het nodig is een sleutel hebben. Berg reservesleutels goed op in een sleutelkast. Het is ook verstandig te registreren wie een sleutel heeft en een meldingsplicht in te stellen bij het verlies van een sleutel.
Digitaal veilig ondernemen (CCV)
Cybercrime is voor veel mkb'ers een toenemend probleem. Ransomware, phishing, identiteitsfraude en oplichting zijn vormen van cybercrime die veel schade kunnen veroorzaken. Maar liefst 1 op de 5 mkb'ers is slachtoffer van cybercriminelen, blijkt uit onderzoek van de Haagse Hogeschool. Dit leidt tot financiële schade, imagoschade en tijdsverlies. Het CCV biedt informatie aan ondernemers, verzorgt trainingen en ontwikkelt een keurmerk en risicomodel voor MKB-ondernemers.
Online scan cyberweerbaarheid
Met de gratis online scan cyberweerbaarheid kunnen ondernemers zien welke cyberrisico’s het bedrijf loopt. Na de scan ontvangen deelnemers een rapportage.
Klik hier voor de scan.
Verbeterde Risico Klasse Indeling (VRKI)
De VRKI is een instrument om het risico voor diefstal (eventueel met braak) te bepalen. Hieraan zijn standaard maatregelen gekoppeld die het risico op diefstal verminderen. Het systeem is breed gedragen door de beveiligingsbranche en de verzekeraars. Het Verbond van Verzekeraard heeft samen met de brancheverenigingen VRKI ontwikkeld. Hiermee kan je het inbraakrisico ''meten'' en bepalen wat de beste diefstalpreventieve maatregelen zijn. Het gebruik van VRKI kan leiden tot het behalen van certificaten en beveiligingsbewijzen voor beveiligingsmaatregelen bij bedrijven. Het systeem behandelt de maatregelen op organisatorisch, elektronisch en bouwkundig vlak. Daarnaast behandelt het ook maatregelen van alarmopvolging.
Klik hier voor meer informatie over de VRKI.