Verplichte AOV
Behalve financiële zekerheid, wil je bij arbeidsongeschiktheid natuurlijk weer zo snel mogelijk op de been zijn. SuperGarant helpt je hierbij.
-
Arbeidsongeschiktheid
Verplichte AOV niet voor 2027
Politiek Den Haag maakt zich zorgen om de inkomensterugval door ziekte bij IB-ondernemers (zzp'er, ondernemer met personeel of meewerkend echtgenoot). Daarom is er een wet in wording. Wanneer deze wet inwerking treedt zijn IB-ondernemers straks verplicht om zich te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid.
Basisverzekering Arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen (BAZ)
Het arbeidsongeschiktheidscriterium van deze verplichte verzekering is gangbare arbeid. Dit betekent dat bij het bepalen van de mate van arbeidsongeschiktheid er rekening is gehouden met alle werkzaamheden die je nog zou kunnen uitvoeren. Met je huidige beroep, opleiding en werkervaring is dus geen rekening gehouden. Deze keuze heb je bij een private verzekering wel. De verwachting is dat deze verplichte AOV op zijn vroegst in 2027 in gaat.
Premie basisverzekering
Zelfstandig ondernemers gaan voor de verplichte basisverzekering arbeidsongeschiktheid (BAZ) 6,5%* van hun inkomen aan premie betalen met een maximum van € 195* per maand. Bij een lager inkomen is de premie ook lager.
* Percentage en bedrag kunnen nog veranderen.
Uitkering bij arbeidsongeschiktheid
Zelfstandig ondernemers met een verplichte basisverzekering arbeidsongeschiktheid (BAZ) ontvangen, na 1 jaar wachttijd, 70% van het inkomen dat ze verdienden voordat ze arbeidsongeschikt werden. Dit kan oplopen tot maximaal 100% van het minimumloon.
Voor wie de verplichte verzekering is
De verzekering is verplicht voor alle zelfstandige ondernemers die winst uit de onderneming hebben (IB-ondernemers).
Voor wie de verzekering niet is
- directeur-grootaandeelhouders;
- zogeheten resultaatgenieters (zij betalen belasting over inkomen uit overig werk, zoals een bijbaantje of een vergoeding voor lezingen of vrijwilligerswerk);
- levenspartners die meewerken in de onderneming van hun partner.
Overgangsrecht
In het wetsvoorstel is een eerbiedige werking opgenomen voor bestaande regelingen. Let wel, dit geldt alleen voor AOV’s en dus geen schenkkringen/broodfondsen of ongevallenverzekeringen etc. Verder geldt dat je huidige voorziening moet voldoen aan een aantal eisen. Zo moet de eindleeftijd van de dekking minimaal 55 jaar zijn en mag het eigen risico maximaal 1 jaar zijn. Dit laatste vereiste is bijzonder omdat de combinatie van een schenkkring/broodfonds met een AOV met twee jaar wachttijd dus niet is toegestaan. Hoe het er nu naar uitziet overigens, kun je waarschijnlijk nog gebruikmaken van het overgangsrecht tot 1 januari 2026. Dit is, naar onze inschatting, de datum waarop de Wet BAZ op zijn vroegst in werking treedt.
Opt-out
Zoals het er nu uitziet komt er de mogelijkheid van 'opt-out'. Dit betekent dat ondernemers die onder de verplichting vallen ook kunnen kiezen voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering bij een verzekeraar. Voorwaarde voor zo'n opt-out is wel dat deze uitvoerbaar, betaalbaar en uitlegbaar is en tijdig is in te voeren. Ook moet de premie, dekking en de hoogte van het verzekerd bedrag van deze private verzekering minimaal gelijk zijn aan de verplichte wettelijke publieke verzekering. Een broodfonds wordt niet geaccepteerd.
Flexibiliteit en voorwaarden
Een zelf gekozen AOV is flexibeler dan de verwachte verplichte versie. Je kiest zelf je eindleeftijd (let op: bij zwaardere beroepen, heb je die keuze vaak niet). Ook kun je jezelf voor een hoger bedrag verzekeren, krijg je goede ondersteuning bij preventie en re-integratie en kan je kiezen voor een verzekering op basis van beroepsarbeidsongeschiktheid. Bij beroepsarbeidsongeschiktheid is bij de vaststelling van de mate van arbeidsongeschiktheid het eigen (verzekerde) beroep leidend.